Eric Lebrun

Eric Lebrun tiltrådte som adjungeret professor på Det Jyske Musikkonservatorium i november 2016

Den franske organist og orgelprofessor Eric Lebrun blev udnævnt som adjungeret professor ved Det Jyske Musikkonservatorium i forlængelse af åbningskoncerten d. 10. november 2016 ved Aarhus Symfoniske Orgelfestival.

Lebrun er uddannet på konservatoriet i Paris og har været prisvinder i adskillige internationale konkurrencer indenfor orgelspil, kammermusik og komposition; eksempelvis har han en Premier Prix fra Conservatoire National Supérieur de Paris. I 1990 blev han organist ved kirken Saint Antoine des Quinze-Vingts i Paris, som har et Cavalillé-Coll instrument, og dér har han indspillet samtlige orgelværker af Jehan Alain, Maurice Duruflé og César Franck.

Eric Lebrun har en duo med organisten Marie-Ange Leurent og har tillige optrådt som solist med forskellige orkestre, herunder Aarhus Symfoniorkester i 2012. Han har komponeret omkring 50 værker, fra soloviolin til oratorium, og han har skrevet biografier om bl.a. Buxtehude og César Frank samt om J.S. Bach, hvis samtlige værker han er i færd med at indspille på 20 CD’er sammen med Marie-Ange Leurent.

Lebrun er professor i orgel ved konservatoriet i Saint-Maur-des-Fossés ved Paris og giver regelmæssigt masterclasses på Royal Academy of Music i London og konservatorierne i Bologna, Piacenza og Zwolle. Også på Det Jyske Musikkonservatorium har han afholdt flere succesfulde masterclasses, og han er i det hele taget en meget søgt lærer.

Vigtig forbindelse til Paris-traditionen

I forbindelse med udnævnelsen udtaler orgelprofessor ved Det Jyske Musikkonservatorium, Ulrik Spang-Hanssen:

Et af musikhistoriens knudepunkter inden for orgelhistorien ligger så absolut i Paris i 1930’erne. Dér mødtes adskillige traditioner og linier, og dér nåede den store franske orgeltradition et højdepunkt gennem en samtidig tilstedeværelse af de fleste store franske organist/komponister: Charles-Marie Widor, Marcel Dupré, Jehan Alain, Maurice Duruflé, Gaston Litaize og mange flere.
Det var en periode, som nu er blevet legendarisk, og som sluttede endeligt med flere af de involveredes død i 90’erne. Det er en æra, som vore studerende meget gerne vil lære noget om, hvorfor det er naturligt at knytte en af arvingerne i første geled til Det Jyske Musikkonservatorium som adjungeret professor.
Navnlig ét navn trænger sig på: Eric Lebrun. Han er, ligesom jeg selv, elev af Gaston Litaize, han er dennes efterfølger som professor på Conservatoire de St-Maur-des-Fossées og er både en internationalt anerkendt koncertgiver på højeste niveau og tillige komponist. Således forener han i sin person flere af tendenserne fra den legendariske tid i Paris: det virtuose, det kompositoriske og det improvisatoriske.
Det er med stolthed, at DJM nu præsenterer ham som sin nye adjungerede professor i orgel.