Onsdagskoncerter i centrum

”Onsdagskoncerter i centrum” er et koncertsamarbejde mellem Det Jyske Musikkonservatorium, Aarhus Domkirke og Vor Frue Kirke i Aarhus.

Koncerterne fokuserer især på tre fantastiske orgler, dels orglerne i de to kirker, dels det symfoniske Klais orgel i Symfonisk Sal, Musikhuset Aarhus, som konservatoriet benytter. Onsdagskoncerterne kan dog også indeholde andet end orgelmusik, ligesom samarbejdet mellem de tre partnere også omfatter andre koncerter.

Samarbejdet sikrer en koordineret koncertaktivitet og annoncering. Der er med få undtagelser koncert hver onsdag, normalt kl. 17.00. Koncerterne kan således besøges efter fyraften eller i forbindelse med en indkøbstur i centrum. Der er fri adgang til koncerterne.

På Facebook-siden Onsdagskoncerter i centrum kan interesserede løbende følge med i det samlede koncertudbud.

Widor åbner ballet

Samarbejdet blev forberedt op til Corona pandemien 2020, som midlertidigt satte en stopper for projektet. Parterne har derfor valgt at markere genåbningen af kulturlivet i foråret 2022 og dermed en realisering af projektet ved at opføre samtlige Widors 10 monumentale orgelsymfonier i månederne februar til juni 2022.

Den franske komponist og organist Charles-Marie Widor (1844-1937) blev med ét slag berømt i Danmark, da en sats fra hans 5. orgelsymfoni (Toccata) d. 10. juni 1967 blev spillet ved daværende kronprinsesse Margrethes bryllup med grev Henri de Montpezat, senere kendt som prins Henrik. Herefter har stykket haft samme status i Danmark, som det længe havde haft i udlandet, nemlig som det mest kendte orgelstykke overhovedet sammen med Bachs Toccata og fuga i d-mol.

Widors betydning som komponist rækker imidlertid langt ud over dette ene stykke. Hans produktion er enorm, ikke mindst hans orgelmusik, herunder de 10 såkaldte orgelsymfonier, der er en fast del af orgelrepertoiret verden over. De 10 orgelsymfonier er store værker skrevet for soloorgel, og de kræver alle et stort og godt instrument.

Widor har desuden som underviser i både komposition og orgel haft enorm betydning for eftertidens orgelspil og for dens musik, idet hans elever tæller mange navne, der har været med til at udstikke retningen, f.eks. Edgar Varèse og Olivier Messiaen.

De 10 orgelsymfonier gør musikalsk status over de sidste årtier af det nittende århundrede. Widor tog aldrig selv afsked med den romantiske stilart, selvom mange af hans elever med hans velsignelse bevægede sig ad nye veje. Det er måske signifikant, at hans sidste orgelsymfoni, den såkaldte ‘Symphonie Romane’, er skrevet så tidligt som i år 1900, hvor han stadig havde 37 år tilbage at leve i.

2022: 10 Widor-koncerter og et foredrag

Widor-opførelserne i Aarhus foretages af dygtige orgelstuderende og af organister, der selv er tidligere studerende ved Det Jyske Musikkonservatorium, og som for hovedpartens vedkommende stadig har tilknytning til byens orgelmiljø.

Koncerterne begynder kl. 17, hvor intet andet er anført. Der er gratis adgang ved alle arrangementer.
(Denne oversigt indeholde kun onsdagskoncerter med Widor på programmet. For det fulde program over onsdagskoncerterne: Se Facebooksiden.)

9/2 – Vor Frue Kirke: 4. orgelsymfoni
Michael Rosenfeldt, organist ved Vor Frue

23/2 – Kannikegade 12 (v/ domkirkekontoret) kl. 15.30: Foredrag om Widor
orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen, Det Jyske Musikkonservatorium

23/2 – Aarhus Domkirke: 2. orgelsymfoni
Anne Agerskov, domkantor

16/3 – Aarhus Domkirke: 8. orgelsymfoni
Morten Ladehoff, domorganist ved Viborg Domkirke

23/3 – Symfonisk Sal, Musikhuset: 1. orgelsymfoni
Søren Gaardsted Frandsen, studerende

30/3 – Symfonisk Sal, Musikhuset: 3. orgelsymfoni og Suite Latine
Ulrik Spang-Hanssen, orgelprofessor, Det Jyske Musikkonservatorium

20/4 – Aarhus Domkirke: 10. orgelsymfoni, ‘Romane’
Magnus Heegaard og Matthias Hardarsson, studerende

27/4 – Vor Frue Kirke: 6. orgelsymfoni
Poul Jacobsen, organist ved Vor Frue

11/5 – Aarhus Domkirke: 9. orgelsymfoni, ‘Gothique’
Kristian Krogsøe, domorganist

18/5 – Symfonisk Sal, Musikhuset: 5. orgelsymfoni
Tobias Dahl, organist ved Skive Kirke og solistklassestuderende

22/6 – Aarhus Domkirke: 7. orgelsymfoni
Tina Christiansen, organist ved Ansgar Kirke, Odense