Rama festival

Over to uger i maj 2021 kunne aarhusianerne opleve fem meget forskellige udendørs lydinstallationer i det offentlige rum. Her kan du læse lidt om projektet. Og se videoen med lidt stemningsklip fra festivalen.

RAMA Installations 17.-31. maj 2021

Studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus byder bl.a. på lyden af indre stemmer, i dialog med sig selv og på lyden af elektriske ladninger fra bakterier, der omsættes til elektronisk lyd.

Lydene kommer fra op til flere højttalere, gerne i samspil med stedets arkitektur, eller bygget op som en selvstændig skulptur. En enkelt lydinstallation består dog af levende musik, udført på stedet af levende musikere – fem trompetister, der ikke bare spiller traditionelle fanfarer men regulære musikværker, fra tårnet på Skt. Lukas Kirke.

De fire øvrige installationer byder på vidt forskellige lydoplevelser, som alle bygger på meget forskellige kunstneriske ideer. Installationerne bruger i varierende omfang dels optagelser af forskellige lydkilder, herunder sang og instrumenter, dels computergenererede lyde. Det kan eksempelvis være bogstaver fra et H. C. Andersens-eventyr, som et computerprogram omsætter til noder, eller det kan være de nævnte ladninger i såkaldte kabelbakterier, som computeren oversætter til elektronisk lyd.

Detaljeret program

Installation ved Skt. Lukas Kirke skal opleves på bestemte tidspunkter. De øvrige installationer kan opleves løbende hen over hele perioden, i dag- og aftentimerne. Programmet findes på hjemmesiden https://www.ramafestival.dk/ og på Facebooksiden https://www.facebook.com/ramafestival, hvor der er detaljerede oplysninger om de enkelte lydinstallationer.

RAMA Installations er et kreativt svar på restriktioner og tvungen stilhed under pandemien og et bud på, hvad man kan gøre, når man nu ikke kan lave festivaler som før i tiden.

Det Jyske Musikkonservatorium har gennem en lang årrække afholdt RAMA Festival hvert forår, hvor publikum har kunnet opleve et omfattende program af meget forskellige mini-koncerter med konservatoriets studerende. I 2020 blev RAMA Festival helt aflyst pga. corona. I 2021 har de studerende sat sig for, at dét ikke skulle gentage sig!

RAMA Festival Aalborg 2021

Ud fra samme tilgang afholdt studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg “RAMA Festival Aalborg 2021 – covid edition” i dagene 20.-24. april.

Her kunne ålborgenserne opleve en række udendørs events: Yoga med live-musik ved Mølleå, Stjernevandring i parken ved Urania-observatoriet med musik på mobilen samt Kaffe og ”Hus Forbi” med levende musik på Gammel Torv. Dertil online-projektet ”Ordlyd” i et samarbejde mellem musikkonservatoriet og Brønderslev Forfatterskole, hvor fem digte af elever fra forfatterskolen og med musik af og med konservatoriestuderende afspejler corona-tidens isolationen, social stilhed m.m.

(Opdateret 28.6.21)