Palle Mikkelborg

Palle Mikkelborg - adjungeret professor 2013 - 2018

Trompetisten, komponisten og orkesterlederen Palle Mikkelborg indtager en ganske særlig position på den danske jazz-scene. Hans betydning for dansk og skandinavisk musik har været og er stadig enorm, og hans samarbejde med en lang række internationale stjerner har gjort hans musik kendt langt ud over landets grænser.

Mikkelborg er en musiker og komponist med stor menneskelig og kunstnerisk spændvidde. Hans inspirationskilder omfatter ikke blot jazzens store navne men også partiturkomponister som Ravel, Messiaen og Charles Ives. Hans værker inddrager gerne kor, strygere og utraditionelle besætninger.

Palle Mikkelborg er autodidakt men har nået mere end de fleste. Han har været leder af DR’s Radiojazzgruppe og har deltaget i en række banebrydende grupper som f.eks. Entrance og Alpha Centauri. Han har spillet samme med danske og internationale topmusikere som Niels Henning Ørsted Pedersen, Gil Evans, Dexter Gordon og mange andre. Sit kompositoriske hovedværk ”Aura” skrev Mikkelborg til Miles Davis, da Davis modtog Sonningprisen i 1984. Efterfølgende indspillede de værket sammen, pladen fik to amerikanske Grammy’s, og værket er siden optaget i den danske Kulturkanon.

Kendetegnende for Mikkelborg er bl.a. hans meget personlige trompetspil, hans anvendelse af elektronik i sit spil og hans mange cross over-projekter. Og ikke mindst hans insisteren på den åndelige dimension ikke blot i musikken, men i livet.

Mikkelborg blev udnævnt som adjungeret professor i forbindelse med AWARENESS-koncerten i Musikhuset Aarhus d. 31.august 2013, hvor Mikkelborg spillede sammen med topmusikere fra Danmark, Iran, Mali og Syrien – og med et kæmpe opbud af konservatoriestuderende inden for alle musikalske genrer.

(Foto: Poul Nyholm)