Marco Socias

Marco Socias - adjungeret professor 2011 - 2016

Direkte til Aarhus fra guitarens hjemland, Andalusien: Den andalusiske guitarist Marco Socías blev udnævnt som adjungeret professor i forbindelse med en koncert på konservatoriet d. 1. december 2011. I dagene efter koncerten afholdt Socíal masteclass for konservatoriets klassiske guitarister.

Marco Socías var tidligt på færde. Som 10-årig begyndte han på konservatoriet i hjembyen Malaga, og allerede som 16-årig fik han lov til at akkompagnere den berømte kontratenor Andrew Lawrence-King. Som 18-årig begyndte han selv at undervise på konservatoriet i Malaga, og som 20-årig konkurrerede han sig til en fast stilling som lærer samme sted. Allerede året efter blev han udnævnt til professor. Dermed blev han den yngste guitarprofessor i Spanien nogensinde.

Den unge Socías ønskede imidlertid ikke at gro fast i den spanske provins, så efter tre år tog han til Tyskland for at studere videre. I 90’erne levede han udelukkende af at spille koncerter og give masterclasses, hvilket er ret usædvanligt for en klassisk guitarist.

Ved sin tiltræden adjungeret professor ved DJM var Marco Socías 45 år og en yderst velrenommeret kunstner og underviser i det internationale musikliv. Han har spillet koncerter over det meste af verden, inklusive USA, Rusland og Japan og har optrådt i en lang række berømte koncertsale med velrenommerede orkestre som f.eks. Berlins Radioorkester og Rotterdam Filharmonikerne.

Socías har også indspillet en række CD’er, bl.a. med musik af Spaniens største komponist i nyere tid, Joaquín Rodrigo. Da Rodrigo i 1998 hørte en af Socías’ indspilninger udtalte han: ”Socías leverer en dyb og følsom rejse gennem nogle af min mest symbolladede værker, med en naturlig musikalitet og en overbevisende teknik.”

Socías bor nu igen i Malaga og er professor ved det meget velanskrevne musikkonservatorium i San Sebastian, hvor guitarister fra hele Europa opsøger hans undervisning.

Kontrakten til Marco Socías er kommet i stand via Det Jyske Musikkonservatoriums guitar-lektor, Frederik Munk Larsen. Det er første gang i Danmark, at professortitlen bliver knyttet til en guitarunderviser.