DJM Minikonference 2017

Ved denne konference præsenterer Det Jyske Musikkonservatoriums undervisere deres forsknings- og udviklingsprojekter i foredrag, koncert og på poster. De mundtlige oplæg viser forskellige perspektiver af musikalsk læring med særlig fokus på guitar. De øvrige projekter afspejler konservatoriets musikalske mangfoldighed med emner som jamaicansk trommetradition, fransk orgelmusik og amerikansk Roots musik.

” Guitar Heroes”

– Four Perspectives on Musical Learning

Mini-konference med forskere og undervisere fra
Det Jyske Musikkonservatorium i samarbejde med SPOT Festival

Tid: fredag d. 5. maj, 2017 kl. 14:00 -16:00.
Sted: Kammermusiksalen, Musikhuset, Aarhus

Program:

1. 14:00-14:05 Velkomst

v. professor for forskning Peter Vuust

2. 14:05 – 14:15– Minikoncert

m. Kajsa Vala og special guest Karsten Aaholm
Tidligere studerende v. DJM Kajsa Vala har boet i Nashville og det har sat sit præg på hendes musik. For Kajsa er det at synge smedet sammen med hendes guitarspil, både akustisk og elektrisk – og hun bevæger sig indenfor genrerne Americana, Folk og Roots. Hun beskriver sin musik som guitardrevet Folk/Americana med en god portion nordisk melankoli.

3. 14:15 -14:35 Udvikling af nye undervisningsformer i hovedinstrument

v. Jens Christian Kofod Kwella, lektor i rytmisk guitar
Med dette projekt undersøger Kwella effekten af at inddrage koncertaktiviteter i hovedinstrumentsundervisningen. Det giver mulighed for at få indtryk af de studerendes performative færdigheder, som ikke altid belyses i traditionel undervisning. Koncerterne er for guitarduoer og op til guitarkvintetter og forberedes i samarbejde med Kwella, der ofte selv deltager som aktiv medvirkende.

4. 14:35 -14:50 Nye originale kompositioner for guitar

v. Uffe Steen, docent i rytmisk guitar
Uffe Steen vil til dette arrangement spille nyt materiale og tale om den udvikling i undervisningen, der har fundet sted i de senere år. Den har betydet at studerendes egne kompositioner i høj grad danner udgangspunkt for indholdet i timerne i en kreativ udveksling mellem lærer og studerende omkring at komponere/spille egne originale numre.

5. 14:50 -15:20 Poster session

1) Ulrik Spang-Hanssen, professor i orgel: Noderne mellem noderne

2) Kristian Lassen, docent i rytmisk klaver og sammenspil: Nuevo Latino – ny Latinamerikansk-inspireret musik

3) Niels-Ole Bo Johansen, professor i basun og kammermusik: Arrangement af Wayne Siegels værk Devil’s Gold Course for harmoniorkester

4) Torben Bjørnskov, lektor: See What You Hear, Hear What You See. To kompositioner for trio, electronics og interaktivt design.

5) Ulrik Spang-Hanssen, professor: Indspilning af d’Aquins ‘Noëls’ for orgel

6) Jens Christian Jensen, lektor: “Concierto de Scheherazade” – nyt værk for bigband, kammerorkester, nay & oud

7) Peter Seebach, docent: Reggae Afrorødder. Rastafari, Nyabinghi og Kumina.

8) Torben Amstrup Christensen, docent: American Roots Music

6. 15:20 -15:40 Motivation og læring i musikalske outreach projekter

v. Karsten Aaholm, docent i rytmisk guitar m.m.

Hvorfor laver vi egentlig musikalske inklusionsprojekter? Karsten vil i oplægget på baggrund af feltstudier diskutere forskellige vinkler og begrundelser for såkaldte outreach projekter.

Hvordan begrundes og evalueres de, og hvilke interesser er involveret? Og ikke mindst: virker de?

7. 15:40-16:00 Teaching guitar – Fra luftguitar til syngende fingre

v. Frederik Munk Larsen, lektor i klassisk guitar

Frederik Munk Larsen giver i sit oplæg indblik i en pædagogisk og instrumental teknisk tilgang til guitaren. Tilgangen inddrager biomekanisk viden og øvelser, der forsøger at styrke sammenhængen imellem øget ergonomisk bevid sthed og mere frigjort musiceren.

BIOS
Kajsa Vala er sangskriver, guitarist og sanger. Kandidat fra DJM i 2011 med hovedfag i el guitar og sangskrivning. Ved siden af sit virke som musiker og sangskriver underviser Kajs i sangskrivning og sammenspil. Udgav i 2016 sit debutalbum “Kajsa Vala’ og turnerer i øjeblikket i Danmark.

Jens Chr. Kofod Kwella er lektor i rytmisk guitar ved DJM. Har siden 1986 arbejdet som professionel guitarist indenfor alle jazzens genrer. Sideløbende han været guitarist i en lang række danske og udenlandske bands, og har undervist på konservatorier i Italien, Sydafrika og Skandinavien.

Uffe Steen har i mere end 25 år undervist guitarstuderende på DJMs rytmiske uddannelser. Ved siden af, har han siden 1975 været aktiv og er stadig aktuel på de danske, og udenlandske scener med original musik og med improvisationen som fast ingrediens i sit spil.

Karsten Aaholm er guitarist og docent på DJM med fagene rytmisk guitar, sammenspil, musikledelse, pædagogik, BA- og KA-projekter. Karsten er kandidat i Pædagogisk Antropologi, bachelor i Antropologi og har bifag i Musikvidenskab. Hans forskning omfatter bl.a. Fokus på minoritetsbørn og -unge og deres integration i musik og musikuddannelser.

Frederik Munk Larsen er klassisk guitarist med en travl koncertkalender med solist- og kammermusik- optrædener i Europa, Asien, og Nord- og Sydamerika. Samarbejder med komponister i ind- og udland. Lektor på DJM og hovedlærer for en aktiv og internationalt anerkendt guitarklasse.