09.12.2022

Rooftop Symphony – DJM ved afslutning af Musikbyåret

DJM stiller op med et storstilet et storslået, nyskrevet værk ud over det sædvanlige og på tværs af musikalske genrer, når Music City Aarhus 2022 runder musikbyåret 2022 af med en række events lørdag d. 17. december. Værket har fået titlen: Rooftop Symphony.

Tre af byens mest markante bygninger – Musikhuset, ARoS og Rådhustårnet – bliver badet i lys, mens der strømmer lyd og musik fra de tre tage ud over publikum i Musikhusparken mellem bygningerne. Hele byen er inviteret til gratis at overvære det spektakulære show lørdag aften mellem kl. 19:00 og 19:30. Frederiks Allé bliver i dagens anledning lukket af, så man kan få et helt uforstyrret udsyn til de tre tårne.

Stemmen, historien og tiden

De tre ikoniske bygninger får hver deres stemme. Først hver for sig. Til sidst samles de i den store samklang: Rooftop Symphony.

Musikhuset symboliserer stemmen. Et klassisk kor på husets tag synger de store følelser ud, som netop vores stemme kan udtrykke med særlig vægt.

ARoS symboliserer historien. Både historien og historier. Slagtøjsspillere og dansere optræder i Regnbuen på topppen af ARoS og bidrager hver for sig til den store fortælling.

Rådhustårnet symboliserer tiden. Den kronologiske tid på urskiven. Samtiden, fremtiden og den sociologiske tid illustreret af et elektronisk værk, der bliver afspillet helt uden aktiv menneskelig tilstedeværelse.

De tre bygninger får hver deres lyd-design med et højttaler-setup, som giver en oplevelse af at musikken og lyden kommer fra selve bygningerne. De tre bygninger får også hver deres visuelle lys-design, som bliver inkorporeret i musikken. Visuals bliver udført af Theis Wermuth fra Create This i samarbejde med komponisterne.

Lysets historie – et tværfagligt værk fra byens musikkonservatorium

Komponisterne bag det samlede værk kommer fra forskellige musikalske genrer men har arbejdet ud fra et fælles koncept om lysets historie. Først det naturlige lys (kor), der regulerer døgnets og årets gang. Dernæst ilden, som udvider dagen og verden og skaber fællesskaber og historier omkring arnen (trommer og dans) – og som mennesket i stigende grad lærer at beherske og udnytte. Endelig det kunstige lys, elektriciteten (elektronisk musik), skabt af mennesket – som nu er blevet fuldstændig afhængig af det.

Til sidst bliver det naturlige lys, ilden og det kunstige lys – eller stemmen, historien og tiden – samlet i en stor, forløsende finale.

De to elektroniske komponister fortæller om deres del af værket: Vi har tilstræbt at skabe et stykke musik, der repræsenterer elektrisk lys i en musikalsk sammenhæng. Værket eksperimenterer med analoge optagelser af elektricitet, der bliver manipuleret tonalt og rytmisk. Andre dele af stykket bliver styret af elektroniske processer, der svarer til hvordan LED-lys bliver brugt i computerskærme, mobiltelefoner osv.

Tværgående samarbejder

Rooftop Symphony bliver både skrevet, produceret og opført af studerende og ansatte fra Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, på tværs af genrer og afdelinger. Et tværfagligt værk, der viser bredden i konservatoriets virke. Ideen til konceptet stammer fra en af konservatoriets lydteknikere, Thomas Qvist.

Showet indgår som nævnt som en del af afslutningen på Music City Aarhus 2022 – et helt særligt musikbyår med fokus på at skabe fælles oplevelser for borgerne og udfolde det enorme talent, som byen rummer inden for musik, og samtidig styrke alle de mange aktører, der hver dag er med til at gøre Aarhus til én af de vigtigste musikbyer i landet.

Rooftop Symphony bliver til med støtte fra Kirsten og Gunnar Fonden, Aarhus Stiftstidendes Fond og Aarhus Kommune og i et samarbejde mellem musikkonservatoriet, Musikhuset Aarhus, ARoS og Music City Aarhus 2022.

Alle nyheder

0 resultater