Multiple Strings Attached – tværkulturelt udviklingsprojekt
Tværkulturel strengeleg
Som docent Karsten Aaholm har vist i et tidligere udviklingsprojekt, er musikere med ikke-vestlig baggrund kun sjældent at finde på de danske musikuddannelser, hverken som studerende eller undervisere. Årsagerne kan være mange, herunder opdelingen i genrer (rytmisk/klassisk/elektronisk), men betyder, at gensidig udveksling og vidensdeling om instrumenter, spillemåder og traditioner for frasering og ornamentik ikke sker.
Det kunstneriske udviklingsprojekt Multiple Strings Attached forsøger at rette op på dette gennem arbejdet med en række nye kompositioner for strengeinstrumenter med rod i vidt forskellige kulturer og genrer, og i samarbejde med musikere med baggrund i Tyrkiet og Syrien. Der er tidligere i DJM-regi skrevet musik for mellemøstlige instrumenter og storband, men i denne mindre konstellation arbejdes der skabende gennem sparring, interaktion og improvisation på tværs af de musikalske kulturer, hvor alle bidrager.
Det kan bl.a. opleves ved en koncert mandag d. 14. marts på Center For Dansk Jazzhistorie i Aalborg. Her er der premiere på seks nye kompositioner, som er skabt i en interaktiv udviklingsproces mellem de fem medvirkende musikere fra fire forskellige musikkulturer, hvor alle har bidraget dels med ideer og temaer, dels med hver deres genre- og instrumentspecifikke ekspertise. De nye stykker bliver spillet på rock- og jazzguitar, på klassisk harpe, på syrisk oud og på tyrkisk saz (baglama). De fem instrumenter har tilsammen 63 strenge!
Udviklingsprojektet inddrager undervejs studerende og tilfører således guitarfaget inspiration og ny faglig viden. Det bidrager til den eksisterende strengelitteratur og giver konkrete materialer til undervisningsbrug. Maher Mahmoud (oud) og Orhan Özgür Turan (saz) fra henholdsvis Syrien og Tyrkiet bidrager som eksterne samarbejdspartnere. Projektet har potentiale til at udvikle nye samarbejder og vidensdeling på og uden for institutionen.
Adjunkt i rytmisk guitar og sammenspil på Det Jyske Musikkonservatorium i Aalborg, Rasmus Birk, står bag det kunstneriske udviklingsprojekt. Ud over workshops og koncerter forventes det, at der til sommer 2022 vil være node- og videomateriale tilgængeligt på et web-site under DJMs portfolioplatform samt på youtube.
Alle nyheder