Smooth Newt – Wayne Siegel 70 år

Athelas Sinfonietta Copenhagen besøger Aarhus med en hyldestkoncert for Wayne Siegel, professsor emeritus ved Det Jyske Musikkonservatorium.

En fejring af Wayne Siegel er en fejring af en af de helt store pionerer indenfor den elektroniske musik i Danmark.

Programmet byder på urpremiere af et værk, som Wayne Siegel har skrevet til Athelas og til ensemblets basunist, Andras Olsen. Derudover kan du bl.a. også opleve to værker, der på hver deres måde kredser om det musikalske møde mellem ensemble og elektronik.

“Shiva’s Dance” og “Dive”

En portrætkoncert for Wayne Siegel, den elektroniske musiks nestor i Danmark, skal hos Athelas oplagt have Shiva’s Dance som en del af programmet.

Shiva’s Dance (2019) er et værk komponeret specielt til Athelas med en lidt anderledes besætning, nemlig sinfonietta og “motion-tracking system”. Komponisten er selv solist, idet han styrer motion-tracking systemet og med sine hænder former musikken – nærmest som om han trækker musikken ud af og frem fra computeren, som en dirigent trækker musikken ud af et orkester.

Shivas Dance er et humoristisk værk, men er også meditativt; i lighed med værket Dive, der præsenteres af Athelas’ fløjtenist Helene Navasse. Her mødes skønhed, toner fra eksotisk klingende hinduistiske danse, elegance og rå elektronik.

Urpremiere “Smooth Newt”

Efter det vellykkede samarbejde har Athelas bedt Siegel om at skrive en ny solokoncert for basun og sinfonietta. Siegel har gennem årene skrevet en del værker for basun, både solo- og ensembleværker, samt værker for basun og elektronik. I 2021 blev en CD med hans værker for basun indspillet af Niels-Ole Bo Johansen og udgivet på pladeselskabet Classico med titlen ”Wayne Siegel Complete Works for Trombone”.

Det nye værk har titlen “Smooth Newt” (på dansk: “lille vandsalamander”) og bygger videre på et tidligere værk af Wayne Siegel for basun og computer med titlen “Salamander”. I Smooth Newt har ensemblet i visse afsnit rollen som “lydeffekter” for de figurer, solisten spiller. I andre afsnit bryder musikken ud i en række skiftende dansesatser for ensemble og solist.

Værket uropføres ved en portrætkoncert for Wayne Siegel i Koncertkirken i København d. 1. april 2023 i anledning af Siegel’s 70-års fødselsdag. Koncerten gentages d. 2. april i Musikhuset Aarhus, hvor Siegel arbejdede i flere årtier, først som leder af DIEM, siden som professor ved musikkonservatoriet.

Program

Shiva’s Dance (2019) for motion-tracking system og sinfonietta (18’)
Northern Shore (2014) for strygekvartet (14’)
Dive (2017) for basfløjte og computer (7’)
Smooth Newt, (2023, uropførelse) for basun og sinfonietta (13’)
Rueben’s Train (2023, uropførelse)

Medvirkende

Athelas Sinfonietta Copenhagen
Solist: Wayne Siegel, computer
Solist: Hélène Navasse, fløjte
Solist: Andras Olsen, basun

Koncertens varighed: Ca. 55 min.

Arrangementet er gratis, og du kan bare dukke op uden billet. Kom gerne i god tid.

Alle events