05.08.2021

Ung Nordisk Musik 2021

Nuværende og nyligt uddannede studerende fra Det Jyske Musikkonservatorium spiller aktivt med, når Aarhus fra d. 9. til 15. august er vært for en festival, hvor alle interesserede kan få et unikt indblik i, hvad der rører sig blandt unge nordiske komponister netop i disse år.

Ved UNM Festival 2021 vil publikum opleve helt ny musik og lydkunst, hvor nogle af værkerne sprænger alle kunstens genrer, mens andre forholder sig krævende til etablerede kunstneriske strømninger. De fem nordiske lande stiller hver med syv værker, særligt udvalgt af en anonym og uafhængig jury fra hvert land.

Ligelig kønsfordeling

Ud fra et ønske om at skubbe til den skæve kønsfordeling i musiklivet generelt har festivalen sikret sig, at der er en 50/50-procent kønsfordeling hos både komponister og de udøvende musikere. Publikum er således garanteret et møde med kvindelige komponister i et langt større omfang, end man ellers er vant til.

Årets tema, ”(un)common ground”, henviser bl.a. til ideen om den nordiske region som et fællesrum, uden at behandle festivaldeltagerne som en ensfarvet gruppe. Common ground skaber fællesskaber, hvor uncommon ground er fremmedgørende. Common ground antyder ligestilling blandt individer, hvor uncommon ground anerkender magtens asymmetri. Festivalens koncerter og øvrige events spiller på forskellig vis sammen med tankerne bag temaet.

75 år med UNM

Ung Nordisk Musik (UNM) er en årlig festival, der præsenterer den yngste generation af komponister og lydkunstnere fra de fem nordiske lande, Danmark, Island, Norge, Sverige og Finland. Alle komponisterne er under 30 år eller studerende ved et nordisk musikkonservatorium.

Siden festivalens begyndelse i 1946 har Ung Nordisk Musik præsenteret en række af nordens største komponister som helt unge, blandt andre danske Per Nørgård, Bent Sørensen og Simon Steen-Andersen, finske Kaija Saariaho, svenske Rolf Wallin samt mange andre, der efterfølgende har vundet stor international anerkendelse.

Festivalen roterer hvert år mellem de fem lande, i 2021 med Danmark som vært og Aarhus som værtsby og med over 40 værker og i alt 16 forskellige events, fra koncerter til udstillinger, forelæsninger, paneldebatter og workshops.

Det Jyske Musikkonservatorium bidrager til festivalen med bl.a. lokaler til flere koncerter og andre events, flere af festivalens bestyrelsesmedlemmer er nuværende studerende og en række af de optrædende musikere er nuværende eller tidligere studerende. En større gruppe studerende er eksempelvis med på scenen ved koncerten d. 9. august kl. 19.30 med Aarhus Sinfonietta.

Det fulde program findes på festivalens hjemmeside.
Koncerter m.m. på Det Jyske Musikkonservatorium i Musikhuset findes i konservatoriets kalender.

Alle nyheder

0 resultater