Samarbejde med AU om udvikling af nye akustiske rum
DJM har indledt et nyt samarbejde med linien for Audio Design under kandidatuddannelsen Digital design ved Arts på Aarhus Universitet. Projektet går ud på at udforske og udvikle nye tekniske og kunstneriske muligheder for rumlig lydbearbejdning i forbindelse med et helt nyt 48 kanals højttalersystem på DJM.
Det nye højttalersystem bliver indviet ved en koncert på Klubscene på DJM i Aarhus torsdag d. 14. november kl. 19.30. Alle interesserede er velkomne, der er fri adgang. Musikken og lydcollagerne ved koncerten er skabt dels af studerende ved de skabende uddannelser på DJM (klassiske, rytmiske og elektroniske komponister), dels af studerende ved Audio Design på AU. Koncerten skal primært udfordre og afprøve systemet for at indhøste de første erfaringer med, hvad det kan.
De 48 højttalere er placeret over, foran, bag og under samt rundt om lytteren i forskellige niveauer. Herved skabes der et rumligt og ganske udefinérbart lydfelt. De mange højttalere snyder hjernen og får os til at glemme at det bare ér højttalere, vi lytter til, og man får oplevelsen af at stå i en halvkugle af lyd.
Det er nyt, at lyden i modsætning til traditionel stereo- og surroundsound ikke er retningsbegrænset. Der er således tale om andet og mere end en koncert for et større antal højttalere. Og der er brugt ny software, kendt fra såkaldte game engines, dvs. ”motoren” i computerspil, til at styre og fordele lyden ud til de mange højttalere på en ganske særlig måde, som modvirker oplevelsen af retningsbestemt lyd fra den enkelte højttaler.
Der er store perspektiver i det nye højttalersystem, både kunstneriske og tekniske. Teknisk handler det bl.a. om hvor langt man kan komme med at skabe helt nye akustiske rum, uafhængig af det fysiske rum; fx at genskabe akustikken fra kirker og koncertsale. Kunstnerisk handler det dels om at give komponister, lydkunstnere og lyddesignere nye værktøjer til rumlig bearbejdning af lyd, men i høj grad også om at både klassiske og rytmiske musikere får mulighed for at skabe nye rumlige koncertoplevelser, fx ved at ændre det akustiske rum, de optræder i, eller ved at lade lyde vandre ud over scenen og rundt om publikum.
Der deltager undervisere og studerende fra både DJM og AU i projektet. Audio Design-linien ved AU arbejder med produktion, programmering og implementering af lyd i primært interaktive sammenhænge. På DJM har især de elektroniske komponister (DIEM-uddannelsen) i mere end 10 år arbejdet med udvikling af rumlig elektronisk og elektroakustisk lyd, men i stigende omfang bliver også klassiske og rytmiske komponister og musikere inddraget i arbejdet.
Alle nyheder