12.01.2024

Musik som fredsskaber

For 10. gang står Det Jyske Musikkonservatorium bag ”SPOT on Mali”-festivalen i Bamako, Mali, hvor lokale upcoming navne får en platform og dermed en mulighed for at nå bredere ud i branchen med deres musik. Festivalen afvikles her fredag-lørdag d. 12.-13. januar 2024.

Siden 1980’erne er internationale kunstnere og musikbranchefolk rejst til Mali for at opdage landets musikalske guldkorn. Salif Keita, Rokia Traore og Oumou Sangare er eksempler på ældre musikere, som har spillet på store scener på Roskilde og i DR. Og nyere navne som Tinariwen, Songhoy Blues, Fatoumata Diawara, Amadou & Mariam er eksempler på kunstnere fra Mali, som vil være eksempelvis P6’s lyttere bekendt.

Ligesom de århusianske Spot-festivaler er ”SPOT on Mali” en branchefestival. DJM begyndte med festivalerne i Mali i 2010. Årets festival er nummer 10 organiseret af DJM, de politiske forhold har nogle år gjort det umuligt at gennemføre festivalen. Der er igen besøg af internationale branchefolk, men ikke i samme omfang som før Malis deroute begyndte i 2012. I år er en lille delegation fra Danmark afsted.

Fred og forsoning

I Mali er musik mere end bare underholdning. Musikerne synger traditionelt om emner, der kan være samfundskritiske eller berøre tabuer i kultur og tradition. Malierne er eksperter i at udtrykke sig symbolsk, så de kan snige deres budskaber ind i lytterne. Faktisk er musik, kultur og kunst vigtige brikker til at skabe forsoning og fred i Mali. Musikken kan bogstavelig talt binde befolkningen sammen.

Derfor er festivalens tema ”Fred og forsoning” ikke bare et smart slogan, det refererer direkte til DJM’s Mali-program: ”Peace building and reconciliation through artistic citizenship for young artists in Mali (2021-25)”. Programmet er støttet af Det Danske Udenrigsministerium og Den Danske Ambassade i Bamako på baggrund af en uvildig evaluering af DJM’s forrige kulturprogram i Mali, herunder ”SPOT on Mali”. Evalueringen var ikke bare positiv, den anbefalede, at kulturprogrammet blev udvidet.

DJMs program i Mali har tre ben: Spot on Mali-festivalen, capacity building (undervisning og udveksling mellem to konservatorier i Mali og DJM) samt en fond, som støtter unge maliske start-ups inden for musik og kunst. Evalueringen fra 2021 af det forrige program pegede bl.a. på, at det er lykkedes at bringe musikere fra forskellige musikalske og etniske grupperinger sammen. Og gennem kapacitetsopbygning på musikkonservatoriet i Bamako er det lykkedes at bidrage til bevarelsen af landets musikalske arv og at opbygge en national stolthed over den.

Barske politiske forhold

De politiske forhold i Mali har længe gjort det vanskeligt for den internationale eksponering af malisk kultur. Helt grelt var det, da jihadister besatte den nordlige del af Mali i 2012 og forbød al musik. Selv om Mali dengang blev befriet fra jihadisterne, har religiøse fundamentalister stigende opbakning i deres krav om at udskifte Malis sekulære forfatning med en streng fortolkning af sharia. De seneste år har militæret kuppet sig til magten i Mali, og ytringsfriheden er under voldsomt pres.

Ikke desto mindre arbejder DJM videre med sit program i Mali i det omfang, det er muligt. Bl.a. med årets SPOT on Mali-festival. DJM’s koordinator på indsatsen i Mali, Camilla Dayyani Lautrup, var gennemgående gæst i p6-programmet ”Musiklivet med Carsten Holm” d. 8. januar, hvor hun fortalte om festivalen. Lyt med her, fra ca. 15 min. inde i udsendelsen.

Alle nyheder