Stadsmusikanter i Aarhus – Kantatehøjmesse
Længe inden Musikhuset, Vestergade 68 og Train var Aarhus en musikby med egne ”stadsmusikanter”. Det kaldte man i 16- og 1700-tallet de musikere, der havde monopol på at spille i byen, til fester, til dans, i kirken m.m.
Ved tre koncerter præsenterer studerende og undervisere fra Det Jyske Musikkonservatorium forskellige sider af stadsmusikanternes virke, som det kunne udfolde sig i 1760’ernes Aarhus: En højmesse med en kantate (søndag d. 26. januar); en koncert med kunstmusik (lørdag d. 8. februar); og en koncert med folke- og dansemusik (lørdag d. 22. februar).
Søndag d. 26. januar kl. 10:00 – Kantatehøjmesse
Heinrich Ernst Grosmann: Vi himlens allmægtigste Herre
Grosmann (1732-1811) var magister ved Århus Katedralskole og kantor ved Århus Domkirke.
Grosmanns kantate “Vi himlens allmægtigste Herre” til nytårsdag indgår i søndagens højmesse.
Medvirkende
Violin: Nicolas Sublet, Marie Tofte-Hansen, Sibylle Bodart
Bratsch: Tine Dalgaard, Thea Thybo Møller, Yuanlai Wu
Cello: Helene Rose Hulten
Trompet: Philippe Neumann, Asier Sarasola Uranga
Vokal: Emma Tingager, Julia Jacobsen, Hans Christian Brun-Jensen
Stadsmusikanter i Aarhus
En Stadsmusikant var en kongelig privilegeret musiker, der havde monopol på at levere musik til både private og offentlige arrangementer i byer og landdistrikter. Under sig havde stadsmusikanten en række lærlinge og assistenter, som han optrådte sammen med. Repertoireret spændte over klassisk kunstmusik, kirkemusik og populære dansemelodier. Det var typisk stadsmusikanterne, der som tidens professionelle musikere introducerede nye instrumenter og stilarter, ofte i kontrast til den folkelige musikkultur.
Koncerten med tidens kunstmusik (8/2) er sat sammen af arkivmateriale fra grev Frederik Danneskiold-Samsøs byhus, mens en musiksamling fra Boes ved Skanderborg leverer materialet til koncerten med den mere folkelige musik (22/2).
Koncertserien indgår i et kunstnerisk udviklingsprojekt ved konservatoriet, hvor adjunkt og violinist Nicolas Sublet sammen med tre kolleger og 28 studerende undersøger og afprøver arkivmaterialet, for at få indblik i datidens musikliv og måske blive inspireret til nye tilgange til nutidens musikliv.