Solistkoncert – Anna Bignami, rytmisk komposition

Anna Bignami studerer rytmisk komposition i solistklassen ved Det Jyske Musikkonservatorium. Solistklassen er det højeste niveau ved konservatoriet.

Nocturne – nattemusik

Værket “Nocturnes” er en suite i 3 satser, der udforsker menneskets forhold til natten og mørket. Om vinteren gemmer vi os indendørs med lys og varme, og vi kan ikke vente med at se solen igen. I romantisk kunst i det 19. århundrede blev mørket skildret som både behageligt og ubehageligt.

Bag musikken

Anna Bignami fortæller selv om baggrunden sit værk: “Natten er et symbol på kontrasten mellem verdens dybe ro og sindets indre strid. Natten er sjælens tilflugtssted, hvor den er skjult fra verden og ofte plaget af sindets tanker. Udefineret mørke kan bringe os ansigt til ansigt med dybderne i vores underbevidsthed, men det kan også opildne nødvendigheden af at reflektere over livet og store eksistentielle spørgsmål som kontrasten mellem vores lille eksistens og det uendelige.

Et af idealerne fra den romantiske æra er ubetydeligheden af et enkelt menneskeliv i sammenligning med de ukontrollerbare kræfter i naturen og universets totalitet. Der er kræfter, som vi simpelthen ikke kan kontrollere. Nogle gange føles det bare, som om vores liv ligger i andres hænder, hos regeringer, kontorer, banker og vores chefer på arbejdet. De kan få os til at føle os små og magtesløse. Om natten forsøger vi at finde fred og tilflugt; en flugt fra den virkelige verden, selvom virkeligheden til tider vender tilbage for at hjemsøge os.”

Natten har været et centralt tema i mange værker hos en række betydningsfulde komponister i vores vestlige klassiske musiktradition. Det gælder bl.a. Chopin, Ravel, Debussy, Erik Satie og Bela Bartok. Nocturne forstås i dag som en specifik genre, der kendetegnes ved et stort element af lyrisme samt enkle, sangbare melodier, akkompagneret af lyriske akkordbrydninger.

Komponisten

Anna Bignami er uddannet inden for Rytmisk Komposition. Hun vandt førsteprisen ved Sophie Desmarais International Composition Competition 2022 for Large Jazz Ensemble med sit stykke “The Blue Fairy”. Hun er komponist og dirigent for en jazz-nonet sammen med Laura Veltri (The Bignami Veltri Jazz Ensemble), og hun er medlem af Toneart Komponistforeningen. Sammen med Bignami Veltri Jazz Ensemble udgav hun ensemblets første EP “Epitaphs from the Hill” som kan høres på Spotify.

Medvirkende

Jacob Rønne Danielsen (Alto Sax; Bass Clarinet)
Vincent Hahn (Trumpet; Flugelhorn)
Tobias Stavngaard (Trombone)
Sebastian Zawadzki (piano)
Fiach Ó Briain (drums)

Bemærk: Musikerne opfører musikken uden forstærkere. Vi anbefaler at publikum sætter sig tæt på scenen.

Projektet er støttet af Koda kultur, Wilhelm Hansens fonden og Dansk Solistforbund.

Arrangementet er gratis, og du kan bare dukke op uden billet. Kom gerne i god tid.

Alle events