Fini Henriques: Danish Songs and Romances Vol. 1

I årene fra ca. 1888 til sin død i 1940 komponerede Henriques i følge Sigurd Bergs fortegnelse over komponistens samlede værker knap 300 sange, hvoraf en mindre del er børnesange (f.eks. Børnesange opus 29 og Jyttevers). De 25 sange på denne cd er udgivet i årene 1889-1912 og komponeret i Henriques’ mest aktive periode.

Lars Thodberg Bertelsen, baryton
Thomas Tronhjem, klaver

Teksterne, som alle er trykt i CD’ens hæfte, har komponisten udvalgt blandt enkelte samtidige digtere, men ikke mindst blandt digtere en til to generationer ældre. Derfor kan det ikke undre, at teksterne ofte afspejler romantikkens sværmerier og længsler, kærlighedens fryd og smerte, eller den tids følsomme relationer til en besjælet natur. Der er dog også mere balladeagtige tekster som f.eks. Fiskeren synger.

Langt hovedparten af digterne er danske, og kun et par udenlandske som Heine og Verrier er repræsenterede.

Henriques var en fin pianist, og klaversatsen er derfor generelt veltilrettelagt og med en fin forståelse for balancen mellem sanger og pianist. Den spænder fra det helt enkle akkompagnement til en ganske omfattende klaversats, hvor instrumentets muligheder udnyttes bredt. At Henriques havde et godt øre for avanceret og kromatisk harmonik, er der blandt disse sange talrige eksempler på, og særligt i sin scenemusik er Henriques tydeligt inspireret af det wagnerske tonesprog. Men i sangene kommer inspirationen til forfinet og nuanceret harmonik snarere fra Edvard Grieg (1843-1907) i f.eks. Du Blomst i Dug, men måske ikke mindst fra P. E. Lange-Müller (1850-1926), som tonesatte adskillige af de tekster, som senere også Henriques satte i musik.

THOMAS TRONDHJEM, pianist
Uddannelse på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus med Poul la Cour som lærer; diplomeksamen i 1983 med højeste karakter og udmærkelse samt en overordentlig flot anmeldt debut-koncert i 1985. Udstrakt virke som koncertgiver med soloklaver-recitals samt som kammermusiker og akkompagnatør. Desuden været solist med forskellige danske symfoniorkestre og sinfoniettaer samt flere udenlandske. Udgivelse af foreløbigt 10 cd’er med ikke tidligere indspillede klaverværker af de danske guldalder-komponister Kuhlau, Weyse, Kunzen, Schulz, Zinck og Schall; disse 10 cd’er har alle modtaget usædvanligt flotte anmeldel- ser i såvel danske som internationale aviser og velestimerede musiktidsskrifter. Udgivelsen med Weyses klaversonater vandt i 2002 den fornemme ”Danish Music Awards” (Grammy) i kategorien Årets bedste soloudgivelse og blev samtidig nomineret til Årets radiopris; i november 2003 vandt cd’en med Kunzen-klaverværker den nyindstiftede P2-pris, også i kategorien årets bedste soloudgivelse. I dag docent i klassisk klaver og akkompagnement ved Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus.

LARS THODBERG BERTELSEN, baryton
debuterede i 1987 og har siden været flittigt benyttet som lied- og oratoriesolist. Han har optrådt med de danske landsdels-orkestre, og sunget under dirigenter som Gary Bertini, Richard Hickox, Michael Schønwandt og Peter Schreier. Af større operapartier har han bl.a. sunget Figaro i Rossinis ”Barberen i Sevilla”, Guglielmo i ”Cosi fan Tutte”, Johan i ”Ungdom og Galskab”, Gunther i Wagner’s ”Ragnarok” og Papageno i ”Tryllefløjten”. Lars Thodberg Bertelsen har nu medvirket på mere end 20 cd’er med værker af bl.a. Telemann, Arnold Schoenberg, Carl Nielsen, Otto Mortensen og Per Nørgård. Siden 2004 ansat som docent ved Det jyske Musikkonservatorium. Lars Thodberg Bertelsen har modtaget flere priser, heriblandt Aksel Schiöts-prisen 1990.