Musik til tiden – 75 år
Festskrift udgivet i anledningen af Det Jyske Musikkonservatoriums 75 års jubilæum i 2002
Det Jyske Musikkonservatorium har allerede med succes markeret sit 75 års jubilæum ved flere lejligheder i årets løb. Nu udkommer jubilæumsbogen “Musik til tiden – 75 år”. Her er ikke tale om et jubilæumsskrift i gængs forstand, men derimod en buket af essays og betragtninger, der forholder sig til såvel institutionens historie som musikkens særlige betydning som kulturfaktor i det danske samfund.
Redaktionen
Jubilæumsbogen er redigeret af komponist, skribent og professor Karl Aage Rasmussen og docent Steen Brandt Nielsen – begge tilknyttet Det Jyske Musikkonservatorium. Bidragydere er blandt andre Sven Holm, Per Nørgård, Jakob Levinsen og Jens Brincker samt ikke mindre end tre tidligere rektorer og konservatoriets daværende rektor – Henrik Svane.
De to redaktører har sammensat et festskrift, der ikke løber risikoen for at samle støv på hylderne så såre jubilæumsfestlighederne er ovre. Her belyses almene sider af den danske musikkultur, og som overordnet tema er valgt musikkens særlige betydning som kulturfaktor i det danske samfund.
Karsten Tuft, Jakob Levinsen og Jens Brincker giver deres personlige bud på musikkens betydning i forskellige aldersgrupper, mens Sven Holm, Jørgen I. Jensen og Per Nørgård forholder sig tilsvarende personligt til musikkens betydning som fysisk og åndelig faktor i vores liv. Om konservatoriets liv og udvikling fra den spæde start i 1927 til nutidens virkelighed i dag med 350 studerende og 200 undervisere fordelt på tre adresser fortæller historikeren Claus Møller Jørgensen. Og endelig beretter konservatoriets 4 rektorer siden 1963 – Tage Nielsen, Elisabeth Sigurdsson, Erik Bach og Henrik Svane – hver på sin måde om Det Jyske Musikkonservatorium oplevet fra en rektors stol.
“Musik til tiden 75 år” udkom tirsdag d. 19. november, 2002.
Bidragydere:
Sven Holm (f. 1940), forfatter.
Musik har spillet en stor rolle i flere værker, bl.a. novellerne “Det vidunderlige instrument” (1961) og “Johan Sebastian Bratt” (1963), romanen “Hummel af Danmark” om en Berlioz-forsker (1982), skuespillet “Schumanns Nat” (1992) og TV-serien “Kald mig Liva” om Liva Weel (1992-93). Desuden librettoen til operaen “Besøgeren” (1965).
Claus Møller Jørgensen (f. 1963)
Historiker af uddannelse og profession. Lektor ved Historisk Institut, Århus Universitet.
Jakob Levinsen (f. 1960)
Forlagsredaktør og forfatter til bøger om bl.a. klassisk musik, opera, Goethe og Tolkien.
Karsten Tuft (f. 1945)
Ph.d., afdelingsleder ved Jydsk Pædagog-Seminarium, timelærer ved Det Jyske Musikkonservatorium 1979-2001.
Jørgen I. Jensen (f. 1944)
Teolog og musikskribent. Bøger om bl.a. Per Nørgård og Carl Nielsen.
Jens Brincker (f. 1937)
Lektor på Københavns universitet og cand. mag. i musik og matematik og statsprøvet musikpædagog i klaver og hørelære.
Per Nørgård (f. 1932)
En af de mest originale kunstnere i dansk kulturliv. Hans virke som komponist, underviser og teoretiker gennem snart et halvt århundrede har haft vældig betydning for dansk musiks udvikling, og hans omfattende produktion (bl.a. seks symfonier) har givet ham internationalt ry.
Rektor Tage Nielsen
Rektor Elisabeth Sigurdsson
Rektor Erik Bach
Rektor Henrik Svane
Yderligere information: Vibe Thorhauge Ryom tlf. 72 267 421