28.08.2021

20 år med BSD+B – kunstnerisk udvikling med langsigtet værdi

”Blood, Sweat, Drum + Bass’s 20 årige succes er et konkret eksempel på Det Jyske Musikkonservatoriums ambition om at være med til at skabe kunstnerisk udvikling med langsigtet værdi i dansk musikliv”, siger rektor Claus Olesen i sin fødselsdagshilsen til orkestret.

Tirsdag d. 31. august 2021 markerer Blood, Sweat, Drum + Bass bigband sin 20 års fødselsdag med en koncert i Musikhuset Aarhus, hvor den danske verdensstjerne, trompetisten Palle Mikkelborg og oud-spiller Maher Mahmoud fra Damaskus, Syrien, er med som gæster. Ved koncerten kan publikum opleve orkestrets vidtfavnende repertoire med bigband jazz, der er stærkt farvet af bl.a. drum’n’bass, verdensmusik og elektronika.

Det Aarhus-baserede Blood, Sweat, Drum + Bass bigband er et mega-bigband på 25 m/k med en stærkt udvidet rytmegruppe, bl.a. med to trommesæt og percussion. Orkestret spiller med stor kraft og overvældende energi en helt unik blanding af stilarter og genrer. Orkestret udvider det traditionelle bigband-koncept og formår at nå nye og yngre målgrupper, bl.a. ved optræden på Roskilde Festival i 2007 og 2012. BSD+B har samarbejdet med et bredt spektrum solister og ensembler, bl.a. Randers Kammerorkester, og har været på flere udenlandsrejser, fx til Cairo Jazz Festival.

Tætte bånd til musikkonservatoriet

BSD+B udsprang af Det Jyske Musikkonservatorium ved Aarhus Festuge 2001. Efter en meget vellykket studenterkoncert på den legendariske Univers-scene besluttede de unge musikere og deres dirigent, Jens Christian ”Chappe” Jensen, at fortsætte samarbejdet som et selvstændigt orkester med sin helt egen profil, stærkt inspireret af drum’n’bass musikken. Lige siden har BSD+B været et af de mest innovative jazzorkestre i Norden.

Alle musikerne er tidligere studerende ved konservatoriet, og i samtlige 20 år har orkestret været ledet af Jens Christian ”Chappe” Jensen, som i dag er professor ved Det Jyske Musikkonservatorium. Gennem alle årene har der været et tæt samspil mellem orkestret og konservatoriet, først og fremmest gennem Chappes rolle som dirigent, kunstnerisk leder, komponist og arrangør for orkestret.

Gennem forbindelsen til konservatoriet har BSD+B hele tiden været i tæt kontakt med nye generationer af musikere og med nye musikalske strømninger, eksempelvis den elektroniske musik. Og gennem Chappes udviklings- og forskningsprojekter på konservatoriet har bandet løbende kunnet hente ny inspiration.

For nylig har Chappe arbejdet med projektet: ”The Electroacoustic Experience – orkestermusik i nyudviklet elektronisk kontekst”, hvor en lang række forskellige og eksperimenterende koncerter blev afrundet med tre koncerter med Blood Sweat Drum + Bass, Randers Kammerorkester og Palle Mikkelborg.

Tidligere har Chappes studieophold i Damaskus i Syrien affødt flere store værker inspireret af mellemøstlig musik og opført af BSD+B. Og I 2009 arrangerede Chappe en ny udgave af Palle Mikkelborgs hyldest til Miles Davis, ”Aura” fra 1984. Den nye version blev opført af BSD+B med Mikkelborg og Chappe på Det Kgl. Teater i anledning af 25 års jubilæet for værket.

Alle nyheder