Concert Clemens og unge komponister

OBS: Meget begrænset antal pladser – kom i god tid!

Koncerten præsenterer et samarbejde mellem Concert Clemens og dirigent- og komponiststuderende fra Det Jyske Musikkonservatorium. Dirigenterne har i ugerne op til koncerten mødtes med komponisterne og ensemblet for i fællesskab at arbejde med komponisternes nyskrevne stykker.

Concert Clemens blev stiftet i 1997 af lektor Carsten Seyer-Hansen og er idag et af Damarks førende klassiske vokalensembler. Ensemblets repertoireprofil har vægten mod musik skrevet før 1800, men ensemblet arbejder også løbende sammen med nulevende komponister og har fx. uropført Thomas Agerfeldt-Olesens Weihnachtsoratorium (sammen med Ars Nova og Århus Sinfonietta) og værker af Svend Nielsen (ligeledes med Århus Sinfonietta).

Ved denne koncert opfører Concert Clemens fire nye værker af komponisterne Niklas Brandenhoff, Matthew Grouse, Sebastian Brix og Yanina Aspenkjær.

Om værkerne

To af komponisterne beskriver deres værker således:

Niklas Brandenhoff:  2 Madrigaler efter Gesualdo – som om han havde fået Det Hvide Snit
Renæssancekomponisten Carlo Gesualdo er berømt for sine meget ekspressive og eksperimenterende madrigaler, hvor kromatik spiller en vigtig rolle og skaber stor intensitet, melankoli og mørke. Samtidig er han kendt for at være morder, idet han dræbte sin kone og hendes elsker, da han opdagede deres affære.

Niklas Brandenhoff forsøger i sin komposition at normalisere voldsmanden Gesualdo ved at foretage en form for Hvidt Snit på to af Gesualdos madrigaler. Det Hvide Snit (lobtomi) blev i midten af det 20. århundrede brugt til at kurere psykiske sygdomme ved at kappe forbindelsen fra pandelappen til dybere liggende regioner i hjernen, som er centrum for følelseslivet. Tanken var, at indgrebet skulle dæmpe angst og uro. Tilsvarende forsøger Brandenhoff med sit indgreb i Gesualdos musik at dæmpe den voldsomme, maskuline aggression, der ligger i den ekspressive musik, og hermed gøre op med den udbredte forherligelse af denne musik.

Matthew Grouse: Add a public comment …
Værket er bygget op over tekster indsamlet fra kommentarsporet til live-videoer på Youtube med kor og med bands og cover-numre. ”Add a public comment …” følger en virtuel person, Quinn, som forsøger at interagere med og slutte sig til koret, der synger teksterne.

Alle events