Fødselsdagskoncert – Maria Eshpai, klaver

“Homage to Oleg Kagan and Sviatoslav Richter”

Koncert med en konservatorielærer og en violinist, som begge gennem deres familier har solide rødder i en stærk russisk musikertradition. Pianistens komponist-bedstefar kendte den berømte pianist Sviatoslav Richter vældig godt; og violinistens egen violin-far, Oleg Kagan, spillede sammen med netop Richter.

På baggrund af de tragiske begivenheder i Europa har de to yngre musikere fundet sammen om at bringe lys til verden ved at spille noget af det repertoire, som russerne Kagan og Richter spillede sammen: Violinsonater af Mozart!

Program

Wolfgang Amadeus Mozart – Sonater for violin og klaver:
C dur, KV296
e-mol, KV304
B- dur, KV 378

Medvirkende

Maria Eshpai, klaver
Alexander Kagan, violin

Maria Eshpai fortæller:
Både Alexander og jeg voksede op i familier fulde af historier om disse to store russiske musikere. Min egen bedstefar fortalte altid og med stor veneration morsomme historier om sine møder med Richter. Med årene blev disse historier en del af os selv, de gav en stigende forståelse for hvem vi er, og hvad vi er rundet af. Alexander og jeg har længe talt om, hvordan vi kunne mødes og spille sammen. Svaret kom med de triste begivenheder i Europa – vi følte begge et stort behov for at dele vores smukke og personlige minder om to store russiske musikere med publikum.

Pianisten Maria Eshpai underviser i dag ved Det Jyske Musikkonservatorium. Hun begyndte sine klaverstudier ved Tchaikovsky-Konservatoriet i Moskva og kom til Danmark i 2011. Her studerede hun i solistklassen på Det Jyske Musikkonservatorium hos den navnkundige prof. Anne Øland, med debut i 2013. Udover at undervise er Maria Eshpai aktiv som solist og kammermusiker.

Med denne koncert markerer Maria Eshpai også sin fødselsdag d. 19. januar. Hendes bedstefar var den russiske komponist Andrei Eshpai (1926-2015), som hun spiller jævnligt ved sine koncerter; det var ham der kendte og fortalte historier om Sviatoslav Richter, og han fortalte hende gerne, hvordan Richter ville spille en særlig vanskelig passage.

Violinisten Alexander Kagan er ligeledes født i Moskva, som søn af to berømte musikere fra 2. halvdel af 1900-tallet, violinisten Oleg Kagan og cellisten Natalia Gutman. Alexander begyndte selv at spille violin som 6-årig og blev færdiguddannet fra Moskva-konservatoriet. Han har haft en flot karriere de seneste 10 år, med mange opgaver som solist og især som koncertmester i en række symfoniorkestre. Siden 2020 er Alexander Kagan 1. koncertmester i Bergen Filharmonikerne. Desuden er han en ivrig kammermusiker og har bl.a. spillet ved den berømte Lucerne-festival.

 

 

 

 

 

Arrangementet er gratis, og du kan bare dukke op uden billet. Kom gerne i god tid.

Alle events