SPORkoncert

Countrygenren gentænkt som koncert for syngende cellosolist og kammerorkester.

‘Country’ er Niels Rønsholdts personlige fortolkning af koncertformatet. Musikalsk og konceptuelt tager værket udgangspunkt i parafraser over den rige amerikanske country tradition, som parres med på den ene side en slags nordisk pastoral kærlighedserklæring og på den anden en sarkastisk nationalisme-kritik.

Sangene udspiller sig som duetter mellem solist og sampler, og country/pop-genrens klicheer anvendes på en måde, så  du’et  i kærlighedssangene i stedet er henvendt mod naturen. Hjemlandet. Jorden. Et greb der udstiller den brutale ligegyldighed, vi udviser over for naturen, og det hykleri, der ligger i hjemstavns-sangenes nostalgi.

‘Country’ tager udgangspunkt i solisten Jakob Kullberg og dyrker hans fine sangstemme og ekstraordinære evne til at spille på celloen ‘alla chitarra’ – som en guitar.  Koncerten er en del af SPOR festival 2020 programmet. Se hele programmet på www.sporfestival.dk. Billetter via festivalens hjemmeside.

Niels Rønsholdt (født 1978) har studeret komposition på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus hos Karl Aage Rasmussen og Bent Sørensen og privat i Berlin hos Helmut Oehring. Hans værker inkluderer eksperimenterende operaer, installationer og koncertmusik og anvender ofte teknologi eller performance i nyfortolkninger af klassiske former og genrer.
Niels Rønsholdt underviser i dag selv i komposition på Det Jyske Musikkonservatorium.

Jakob Kullberg  (født 1976) er  internationalt efterspurgt for sine fremførelser af den moderne cellokoncert, og en af de mest aktive og stilistisk bredtfavnende danske instrumentalister.  Solistuddannet i Amsterdam, London og København.   Vinder og prisvinder ved nationale og internationale solist- og kammermusikkonkurrencer bl.a. P2s Kammermusikkonkurrence. To gange vinder af Danmarks Radios ‘Lyt til Nyt Pris’.   Kullberg er snart cd-aktuel med sin indspilning af cellokoncerter af Nørgård og  Saariaho  med BBC  Philharmonic  Orchestra og vil I kommende sæson indspille cellokoncerter af  Shostakovich, Lutoslawski og  Unsuk  Chin med orkesteret.  I 2019 indspillede han Nørgårdværket Three  Nocturnal  Movements  med Bergens Filharmoniske Orkester, hvor han udover rollen som solist også var medskaber idet han bl.a. havde komponeret  værkets midtersats med udgangspunkt i Nørgårds klaverfragmenter.  Den gensidigt kreative samarbejdsform som Kullberg og Nørgård har udviklet gennem deres 20 års lange samarbejde, er videreført i Jakobs arbejde med andre nulevende komponister så som  Saariaho, Sørensen, Rønsholdt m.fl.  Jakob er Professor of Cello på Royal College of Music, London, Associate of the Royal Academy of Music, London og  Artistic  Research Fellow på Norges  Musikkhøgskole  i Oslo.

New Music Orchestra. Grundlagt i 1996 er NMO det ældste ensemble i Polen med over 20 års erfaring med og speciale inden for ny kompositionsmusik.  Ensemblet er grundlagt af Aleksander  Lason, og siden 2006 videreført af kunstnerisk leder  Szymon  Bywalec. I løbet af årene er NMO gået fra at være en gruppe af entusiastiske musikstuderende til nu at være et professionelt ensemble, der kan tackle selv de mest komplekse værker. Ensemblet optræder med nogle af de største polske og internationale komponister, og har desuden indspillet og udgivet en lang række anmelderroste koncerter og studieindspilninger på labels som Aurora, Decca,  Dux, CD-Accord, PWM og ZKP–POLMIC label. Indspilningerne har vundet flere internationale priser. Blandt andet P2-prisen i Danmark.

Venue: Musikhuset, Rytmisk Sal

  1. september kl. 19.30 Varighed: 60 minutter
Der udstedes ikke billetter til denne koncert – kom i god tid.
Alle events