Ulrik Spang-Hanssen – César Franck: Les grandes oeuvre pour orgue

Det Jyske Musikkonservatorium præsenterer med stolthed en unik dobbelt orgel-CD. Konservatoriets orgelprofessor Ulrik Spang-Hanssen har indspillet Francks store orgelværker på de store orgler i Thann, Frankrig. Og det er vel at mærke gjort i det oprindeligt noterede tempo, hvilket giver værkerne et ganske nyt, inspirerende og interessant udtryk.

“CÉSAR FRANCK OG DEN FORANDREDE RIMELIGHED”
Det lyder som en spændingsroman, og det er det næsten også. Det er historien om, hvordan en bid af den allerinderste del af kernerepertoiret, tolv stykker, som er blevet spillet med enestående flid, lige siden de blev komponeret, som alle organister har haft i fingrene, som har optrådt på et utal af koncertprogrammer, eksamensprogrammer, radioprogrammer, og som har været med til at forme mindst fem generationers opfattelse af, hvad et orgel er, og hvad det skal kunne; det er historien om, hvordan denne musik pludselig gik hen og ændrede sig radikalt. Man skulle ikke tro, at der kunne vrides mere ud af den, det var faktisk nærliggende at tro, at hver en sten så absolut måtte være vendt og endevendt, men man tog fejl.

Der er ikke sket ændringer i noderne, man har ikke fundet nye manuskripter, og de udgaver, vi hele tiden har kendt, er såmænd udmærket dækkende. Det, man har fundet, er dels en node med de første seks stykker i, de såkaldte ”Six Pièces”, hvor Franck selv med sin karakteristiske håndskrift har noteret deres tempi, dels et brev til en amerikansk elev, hvor han bekræfter disse og bringer nogle flere angivelser til nogle af de senere stykker. Det er også rigeligt, for det kan nok være, at disse uskyldige metronomtal har sat Francks musik i et noget andet lys, end vi er vant til.”

Ulrik Spang-Hanssen
Ulrik Spang-Hanssen er født i København og er uddannet fra Det Jyske Musikkonservatorium i Århus hos domorganist Anders Riber. Han tog organisteksamen herfra med topkarakterer i 78 og debuterede fra konservatoriets solistklasse med glimrende anmeldelser i 81. Han har ydermere studeret hos Gaston Litaize i Paris og hos Jacques van Oordmerssen i Amsterdam; endvidere har Jesper Bøje Christensen fra Schola Cantorum i Basel været en stor inspirationskilde.

Ulrik Spang-Hanssen har spillet utallige koncerter i hele Europa og i USA, både som solist og akkompagnatør, og han har indspillet mere end 35 CD’er i eget navn, blandt andre Carl Nielsens, Buxtehudes, Hartmanns og Mendelssohns samlede værker for orgel. Han har medvirket i radio- og

TV-udsendelser i 20 lande og er i øjeblikket stærkt optaget af romantisk opførelsespraksis hvilket, udover de allerede nævnte indspilninger, har ført til de første tre CD’er i en Rheinberger-serie, begyndende med koncerterne for orgel og orkester i samarbejde med Den böhmiske Kammerfilharmoni og den engelske dirigent Douglas Bostock, med hvem han også har indspillet englænderen Malcolm Arnolds orgelkoncert, der ikke har været indspillet før, og Händels orgelkoncerter op. 4.

Senest har USH udgivet Matthesons ”Der brauchbare Virtuoso” og Händels sonater for violin og continuo sammen med sine to kolleger i ”Trio Corelli”, Elisabeth Zeuthen Schneider og Viggo Mangor, og for nylig udkom det sidste udspil, sange fra Hugo Wolfs ”Spanisches Liederbuch” i Regers orgeltranskription sammen med den berømte tyske tenorsanger Markus Schäfer.

Af kommende udgivelser er der endvidere planlagt 2 CDer med musik af den danske komponist Niels Otto Raasted, en indspilning af ukendte engelske orgelkoncerter, Elgars orgelværker, Rheinbergers suiter for violin og orgel sammen med Kim Sjøgren, en improvisations-CD sammen med tenorsaxofonisten Christian Vuust og en dobbelt-CD med Händels orgelkoncerter op..7.

Spang-Hanssen blev i 83 organist ved Vor Frue Kirke i Assens på Fyn og kombinerede denne stilling med lærerstillinger ved konservatorierne i Odense og Århus, indtil han for nogle år siden valgte at koncentrere sig om lærer- og solistarbejdet i form at et professorat ved Det Jyske Musikkonservatorium. Han har givet adskillige mesterkurser i udlandet, bl.a. på Universität der Künste i Berlin, på Musikhøjskolen i Oslo, på konservatorierne i Toulouse og Douai og på forskellige amerikanske universiteter, ligesom han har været dommer i flere konkurrencer. I den nærmeste fremtid skal han igen undervise i Berlin ligesom han skal give mesterkursus i Paris.