Thomas Tronhjem: J.A.P. Schulz – Piano works

I dag – mere end 200 år efter komponisten Johann Abraham Peter Schulz’ død i 1800 – synges melodierne stadig til "Jeg ved, hvor der findes en have så skøn", "Sig månen langsomt hæver", "Her kommer, Jesus, dine små" og "Vi pløjed’ og vi så’de". Som en del af den danske sang- og salmeskat udgør disse melodier en varig musikalsk arv efter Schulz.

Schulz’ værker
Værkerne for tasteinstrument udgør kun en mindre del af komponistens værker, og alle kendte stykker er inkluderet på nærværende indspilning. Stykkernes forskellighed i både omfang og anlæg sækker over overordnede fællestræk. Sonaten, som med en samlet spilletid på 18-19 minutter er anlagt i stor målestok, formidler en betydelig og nuanceret musikalsk substans, men for de øvrige værkers vedkommende er der tale om fine små stykker og ikke store koncertstykker. Komponistens idérigdom fornemmes overalt at være velafstemt i forhold til hans musikalske følsomhed og tekniske håndelag, og stykkerne fremstår kunstnerisk velafbalancerede. Der er ikke tale om klavermusik, som fører sig frem med stor indholdsmæssig tyngde og alvor, men mere om musik, som underholder, bevæger og charmerer med dens umiddelbare og ægte musikalitet.

Thomas Tronhjem
Pianisten Thomas Tronhjem er født i Danmark i 1954. Studier på Det Jyske Musikkonservatorium under Poul La Cour afsluttedes med en særdeles flot anmeldt debutkoncert i 1985 fra konservatoriets solistklasse.

Tronhjem er modtager af en lang række anerkendte og velestimerede priser og legater i Danmark; deriblandt Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond og Jacob Gades Legat. Han har været solist med forskellige orkestre i såvel Danmark som udlandet og har opført klaverkoncerter af Mozart, Beethoven, Schumann, Saint-Saëns samt Rachmaninovs 1. og 2. klaverkoncert. Tronhjem giver ofte solorecitals, hvor han viser sit overordentligt store repertoire fra alle musikkens stilperioder med hovedvægten lagt på wienerklassikken, romantikken (Chopin, Liszt, Brahms) samt 1900-tallets komponister. Han har givet koncerter i Skandinavien, Rusland samt i de fleste europæiske lande.

Thomas Tronhjem har udgivet 6 cd’er med sonater, variationsværker, rondoer og andre stykker af Fr. Kuhlau, F. L. Ae. Kunzen og C.E.F. Weyse. Disse cd’er opnåede flotte anmeldelser i såvel danske som udenlandske aviser og tidsskrifter. Udgivelsen med Weyses klaversonater vandt i 2002 den fornemme ”Danish Music Award” i kategorien Årets bedste soloudgivelse og blev samtidig nomineret til Årets radiopris; i november 2003 vandt CD’en med Kunzen klaverværker den nyindstiftede P2-pris – også i kategorien Årets bedste soloudgivelse.

Flot anmeldelse til CD’en
Jyllandspostens anmelder John Christiansen har skrevet følgende i sin anmeldelse af CD’en:

“Thomas Trondhjem spiller af J.A.P. Schulz G-dur sonatinen fra 1790, da Schulz var hofkapelmester på Det Kgl. Teater i København, og de første to opusnumre fra 1778, seks mindre stykker, og Es-dur sonaten plus en lille allegretto. Da virkede Schulz endnu i Berlin. Thomas Tronhjem spiller klart og både poetisk og karakterfuldt. Det er en overbevisende cd med tidlig “dansk” musik med europæiske rødder. Det var jo på Mozarts tid.”

CD’en får fire ud af seks stjerner.